Pregled alata za modeliranje baza podataka MySQL Workbench, Open ModelSphere, Dia - Bjelić, Marjana; Poščić, Patrizia; Jakšić, Danijela (2018)
Rad prikazuje usporedbu i analizu triju alata za modeliranje baza podataka – MySQL Workbench (MW), Open ModelSphere i Dia. Uvriježena mišljenja su da je MW spor, da Open ModelSphere nije dizajnerski lijep, a dodavanje atributa zahtjevno, te da je Dia najbolji i najjednostavniji alat od ponuđenih. Alate ćemo usporediti i testirati na istom primjeru kako bismo iz prve ruke vidjeli jesu li uvriježena mišljenja točna te slažemo li se s njima. Nakon analize različitih mišljenja i međusobne usporedbe alata, glavni doprinos ovog rada je sama usporedba i analiza te zaključak da sva tri alata imaju svoje prednosti i mane, a na korisniku je da izabere koji će alat odabrati za daljnje korištenje.
This paper provides a comparison and analysis of three database modeling tools – MySQL Workbench (MW), Open ModelSphere and Dia. The general opinion is that MW is slow, Open ModelSphere does not have a nice graphic design interface and it is complicated to add an attribute, and Dia, on the other hand, is the best and the simplest modeling tool there is. We will compare and test these three modelling tools on the same example to see at first hand if the general opinion is correct and conclude to what extent we agree with them. After analysing different opinions and mutual tool comparison, the main contribution of this paper is tool differentiation and analysis, along with the conclusion that all three modeling tools have their advantages and disadvantages, and the user is the one who gets to choose the modeling tool for further use.
Elektronički izvori i bibliografija: 18 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Baze podataka -- Modeliranje -- Alati za modeliranje