Planiranje dizajna i razvoj poslovne aplikacije nad relacijskom bazom podataka iz studentske perspektive - Šimičić, Maša; Poščić, Patrizia; Jakšić, Danijela (2018)
U ovom radu opisuje se planiranje, dizajn i razvoj poslovne aplikacije „Praonica“ nad relacijskom bazom podataka za udrugu „Terra“ u Rijeci, iz studentske perspektive. Sama ideja izrade poslovne aplikacije nastala je prilikom razgovora sa zaposlenikom udruge „Oaza“ u Rijeci. Planiranju aplikacije prethodilo je intervjuiranje osoba ključnih za prikupljanje korisničkih zahtjeva, koji su također potrebni za izradu relacijske baze podataka u Clarion-u, dijagrama Entitet-veza te na temelju njega napravljenog Relacijskog modela. Ovaj članak sadržava slike kao primjer najbitnijih prozora aplikacije nastale u programskom jeziku Clarion s prikladnim opisom. U konačnici rad je rezultirao cjelovitom aplikacijom za poslovni sustav praonice udruge „Terra“ u Rijeci. Po završetku aplikacije dogovoren je sastanak sa zaposlenicima praonice spomenutih udruga na kojem je prezentirana gotova aplikacija s ciljem da krajnji korisnici istaknu što bi htjeli izmijeniti, nadodati ili ukloniti. Sukladno tome modificirana je aplikacija te instalirana u računalni sustav praonice udruge „Terra“. Uz samu aplikaciju instaliran je i program za automatsko stvaranje sigurnosne kopije aplikacije.
This scientific article describes design planning and development of the business database application “Laundry“ for an association named “Terra“ in the city of Rijeka. The idea for a business application came during a conversation with the “Oaza“ association employee in Rijeka. Application design planning was preceded by interviewing people which was indispensable in order to make a list of user requirements.These user requirements were needed for developing a relational database in Clarion, Entity – relationship model and for relation model. This article contains pictures as examples of the most important parts of the application made in Clarion program with a matching description. The work resulted in a complete application for the business system association “Terra’s Laundry“ in Rijeka. When the application was done, the meeting was arranged so that the application could be presented to “Terra’s Laundry’s“ employees. At the presentation of the application the employees were expected to comment and say what should be changed, added or removed from the application. In line with what was said at the meeting, the application was modified and finally it was ready to be installaled on the “Terra’s Laundry“ main computer. It was also necessary to install a program for automatic backup in order to make its security copy on daily basis.
Bibliografija i elektronički izvori: 8 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Baza podataka -- Relacijska baza podataka -- Poslovne aplikacije