Tolerancija – od podnošenja do krjeposti - Valković, Jerko (Array, 2018)
Prisutnost različitih svjetonazora, vrijednosnih sustava, kultura i religija koje obilježava današnje pluralno društvo aktualizira govor o toleranciji. U ovom radu autor ne govori o toleranciji kao »nužnom načelu« suživota unutar jednoga društva. Isto tako ne promatra toleranciju samo kao »podnošenje« različitih stavova ili mišljenja. Autor promišlja o utemeljenju tolerancije polazeći od same osobe. Toleranciju promatra kao moralni stav osobe koja poštuje slobodu drugoga i njegov put u traženju istine. Prihvaćanje drugoga kao osobe temelj je autentične tolerancije. Krjepost tolerancije nije samo jedno od »obilježja« osobnosti, već je ona habitus, prožima čovjekovu nutrinu, a prepoznaje se i u djelovanju na raznim područjima čovjekova života. Krjepost tolerancije pretpostavlja stalni rast i sazrijevanje, a vjernik, promatrajući Božju ljubav, u vjeri nalazi nadahnuće za tolerantno djelovanje.