Kazneno djelo utaje poreza kao oblik porezne evazije s posebnim osvrtom na poslovanje preko poreznih utočišta - Glavina, Dominik (Array, 2018)
U radu se raspravlja o tome je li svako neplaćanje poreza porezna utaja, tj. utaja poreza, te je li svaka utaja poreza kazneno djelo. S tim u vezi željelo se dodatno istražiti je li poslovanje preko tzv. poreznih oaza, zakonita ili nezakonita aktivnost, odnosno porezna evazija, tj. može li se u tim slučajevima uopće govoriti o poreznoj evaziji. Postavlja se i dodatno pitanje, ako se utvrdi da poslovanje preko poreznih oaza, tj. utočišta, jest porezna evazija, je li u tim slučajevima riječ o kaznenom djelu utaje poreza. U tom su kontekstu postavljene dvije hipoteze. H1: svaka porezna evazija veća od 20.000,00 kuna kazneno je djelo utaje poreza. H2: poslovanje preko poreznih utočišta nezakonito je i označuje kazneno djelo utaje poreza.