Novi institucionalizam u društvenim znanostima i njegova primjena u analizi društvenih pojava i procesa - Marčetić, Gordana (Array, 2018)
Rad se bavi institucionalnim teorijama i pristupima u društvenim znanostima. Prikazuje se povijesna i sadržajna povezanost starog i novog institucionalizma te metodološko-analitičke i druge prednosti novog institucionalizma koji se analizira iz perspektive politoloških, socioloških i ekonomskih znanosti. Upućuje se na zajedničku jezgru svih neoinstitucionalnih pristupa te brojne sličnosti među pojedinim pravcima, ali i znatne razlike koje su osobito vidljive u samu definiranju pojma institucije, zbog čega još ne možemo govoriti o jedinstvenoj neoinstitucionalnoj teoriji na razini pojedinih društvenih disciplina ni na razini društvenih znanosti u cijelosti.