Talionsko načelo u židovskom pravu : nadopuna učenja o svrsi kažnjavanja u hrvatskoj teoriji prava - Savić, Vanja-Ivan (Array, 2018)
U hrvatskoj teoriji prava, ali i u kaznenom pravu, talionsko se načelo poima kao osveta temeljena na doslovnu čitanju odredaba Knjige Izlaska, Levitskog zakonika te Knjige ponovljenog zakona, a glasi „oko za oko, zub za zub“, u skladu sa slikom o židovskom (starozavjetnom) pravu kao strogu, krutu i nehumanu pravu. U ovom će članku biti prikazana argumentacija koja jasno pokazuje da je takva percepcija pogrešna te da bi učenja o svrhama kažnjavanja u tom smislu trebalo dopuniti. Talionsko načelo ili, bolje rečeno, talioni (množina) u židovskom pravu znače kompenzatornu kaznu koja se ne temelji na doslovnu i istovjetnu kažnjavanju počinitelja, nego traže poravnavanje stvari prije svega novčanom kompenzacijom. Ovaj rad trebao bi čitatelja upoznati i s nekim osnovnim izvorima židovskog prava te židovske pravne tradicije.