Sankcioniranje terorizma u sustavu Ujedinjenih naroda - Lapaš, Davorin (Array, 2018)
Rad se bavi analizom reakcija Ujedinjenih naroda na zločin terorizma u obliku inkriminacije terorizma u nizu konvencija prihvaćenih u krilu te organizacije, no još više u obliku moralnih, ali i pravnih sankcija sadržanih u političkim osudama neobvezujućih rezolucija Opće skupštine, posebice tijekom hladnog rata, kao i u obvezujućim sankcijskim rezolucijama Vijeća sigurnosti počevši od 90-ih godina prošlog stoljeća. Pritom rad upućuje na specifičan razvojni proces koji počinje sankcijama prema državama odgovornima za tzv. „državni terorizam“, a u posljednjih 15-ak godina sankcije su se gotovo potpuno usmjerile prema terorističkim organizacijama kao nedržavnim akterima te su razvojem međunarodnoga kaznenog pravosuđa otvorile prostor i individualnoj međunarodnoj kaznenoj odgovornosti za taj zločin.