Uklanjanje kompleksa β-glukan-AFM1 iz mlijeka - Jakopović, Željko, inženjer prehrambenog inženjerstva; Čanak, Iva; Frece, Jadranka; Bošnir, Jasna; Ivešić, Martina; Kuharić, Željka; Pavlek, Željka; Markov, Ksenija (2019)
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, posebice maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog zbrinjavanja kontaminiranog mlijeka. Metode uklanjanja i/ili redukcije mikotoksina koje se koriste u prehrambenoj industriji troše velike količine energije i kemijskih sredstava, stoga biološke metode sve više dobivaju na značaju zbog svoje netoksičnosti i ekološkog aspekta. Cilj ovog rada je bio odrediti količinu nevezanog AFM1 nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 pomoću Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filtera. U radu je upotrijebljen komercijalni β-glukan dobiven iz zobi i β-glukan izoliran iz biomase kvasca. Rezultati istraživanja ukazuju da je nakon uklanjanja kompleksa β-glukan-AFM1 u uzorku mlijeka zaostalo 35% AFM1 u slučaju kada je β-glukan dobiven iz zobi, odnosno 36,4% AFM1 kada je β-glukan izoliran iz kvasca.
Mycotoxins are secondary metabolites of toxic molds and are common contaminants of various food products. The appearance of aflatoxin M1 (AFM1 ) in milk is a threat to consumers' health, especially to small children and leads to economic losses due to the disposal of contaminated milk. Methods of removal and/or reduction of mycotoxins used in the food industry consume large amounts of energy and chemical resources, so biological methods are increasingly gaining importance beacause of its non-toxicity and ecological aspect. The aim of this study was to determine the amount of unbound AFM1 after removing the β-glucan-AFM1 complex using Centricon 70 Plus, MWCO 100 kDa filter. The commercial β-glucan obtained from oats and β-glucan isolated from yeast biomass were used in this paper. The results show that after the removal of complexes in the milk sample, level of retained AFM1 was 35% for b-glucan obtained from oats and 36.4% for β-glucan isolated from yeast, respectively.
Bibliografija: 21 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Mikotoksini -- Aflatoksin M1 -- β-glukan -- Mlijeko -- Kvasac -- Zob