Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva - Hanousek-Čiča, Karla; Mrvčić, Jasna; Stanzer, Damir; Jakovljević, Tamara; Radojčić Redovniković, Ivana (2019)
Zbog bolje učinkovitosti i sigurnosti potreba za enantiomerno čistim kiralnim spojevima u stalnom je porastu, pogotovo u farmaceutskoj industriji. Da bi se te potrebe zadovoljile potrebne su nove, učinkovitije i jeftinije ali i ekološki prihvatljive metode njihove priprave. U skladu s tim veliku je pažnju privukla biokataliza gdje se kao biokatalizatori koriste mikroorganizmi ili enzimi izolirani iz njih. Posljednjih godina znanstvena zajednica se okrenula istraživanju upotrebe svježeg, netaknutog biljnog materijala kao biokatalizatora. Upotreba biljnog materijala ne zahtijeva dodatak skupih kofaktora budući da se različiti enzimski sustavi i potrebni kofaktori, te njihov regeneracijski sustav već nalaze u biljnom tkivu. Ovisno o upotrijebljenoj biljci (voću, povrću, začinima), pojedini enantiomeri se mogu dobiti u visokom prinosu i s visokim enantiomernim viškom, što je kritični faktor za razvoj biološki aktivnih spojeva i njihovu bioaktivnost. U ovom radu dan je pregled istraživanja potencijalne upotrebe različitih biljnih vrsta i njihovih dijelova kao biokatalizatora u stereoselektivnim transformacijama pogodnih spojeva s ciljem dobivanja novih enentiomerno čistih spojeva. Primjena biljnih biokatalitičkih sustava u skladu je s principima zelene kemije i predstavlja značajnu alternativu sintetskim kemijskim postupcima.
Due to better efficiency and safety the need for enantiomerically pure chiral compounds is increasing, especially in the pharmaceutical industry. To meet these needs, new, more efficient and cheaper but also environmental-friendly methods of their preparation are needed. Accordingly, great attention has been drawn to biocatalysts in which microorganisms or theirs enzymes are used as biocatalysts. Recently, the scientific community turned to research on the use of fresh, intact plant material as a biocatalyst. The use of plant material does not require the addition of expensive cofactors since various enzyme systems and necessary cofactors, and their regeneration system already exists in plant tissue. Depending on the plant used (fruits, vegetables, spices), either enantiomers may be obtained in high yield and with high enantiomeric excess, which is a critical factor for the development of biologically active compounds and their bioactivity. In this paper, various studies of different plant species parts as biocatalysts in stereoselective transformations of compounds to obtain enantiomerically pure chiral compounds are presented. The use of plants as a biocatalytic systems is in accordance with green chemistry principles and represents a significant alternative to synthetic chemical transformations that would meet the needs of ecological and economic.
Bibliografija: str. 76-77.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Kiralni spojevi -- Biokataliza -- Voće -- Povrće -- Enantiomerni višak