Potencijal suradnje nakladnika i knjižnica : mapiranje ONIX-a u MARC 21 i UNIMARC - Vežić, Jakov Marin (Array, 2018)
Cilj. Članak će istražiti u kojoj je mjeri moguće mapirati podatke iz ONIX-formata u formate MARC21 i UNIMARC. Članak će tako ponuditi tablicu mapiranja najčešćih metapodataka pri opisivanju knjiga, uz objašnjenja mapiranja. Razina mjere mogućnosti mapiranja pokazat će je li moguće implementirati mapiranje u poslovanje i suradnju nakladnika i knjižnica. Metodologija. Za potrebe mapiranja bit će prikazan skraćeni ONIX-zapis koji sadrži česte oznake u upotrebi u ONIX-u. Navedeni zapis, odnosno oznake metapodataka zatim će se mapirati u pripadajuća polja i potpolja formata MARC21 i UNIMARC. Rezultati. Iz tablice mapiranja jasno je vidljivo kako je u velikom broju slučajeva moguće pronaći ekvivalent ONIX-metapodatka u formatima MARC21 i UNIMARC. Često je i slučaj da sva tri formata koriste ISO-standarde za opisivanje određenih vrijednosti poput jezika ili države. Praktična primjena. Članak može poslužiti nakladnicima i knjižnicama kao uputa za mapiranje specifičnih metapodataka iz ONIX-a u MARC21 ili UNIMARC. Posebno može poslužiti kao pomoć pri izradi potencijalnih alata za mapiranje u knjižnicama. Vrijednost. Mapiranja ONIX-a u MARC21 već su provedena u više navrata, ali nedostaje istraživanja o mapiranju ONIX-a u UNIMARC. U članku se provodi mapiranje u oba formata, što zatim pruža i uvid u usporedbu jednostavnosti ili kompleksnosti mapiranja u MARC21 ili UNIMARC. Članak pruža prvo mapiranje ONIX-a za knjige, verzije 3.0.4., u UNIMARC.