Uloga normativne baze predmetnih odrednica u kontroli i razmjeni podataka u bibliografskom okruženju - Dimovski, Suzana (Array, 2018)
Cilj. U radu se raspravlja o važnosti normativne baze predmetnih odrednica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao jedinstvene baze koja putem standardiziranih zapisa omogućava jednoznačnu primjenu u bibliografskim zapisima. Sustavnim praćenjem razvoja formata MARC 21, inkorporiranje novih identifikatora zapisa u sustav Aleph doprinosi osuvremenjivanju normativnih zapisa, kvalitetnijoj bibliografskoj kontroli i razmjeni podataka u knjižničnom okruženju. Pristup/metodologija/dizajn. Kroz primjere dobre prakse u NSK-u pokazali smo kako kontrola nad sustavom predmetnih odrednica u normativnoj bazi podataka utječe na održavanje bibliografske baze podataka. Rezultati. Jedan od načina održavanja kvalitete normativne baze podataka jest sustavni redakcijski nadzor. Ispravljanje zapisa u NSK-u je povjereno katalogizatorima za manji broj zapisa te ključnim i sistemskim knjižničarima za izmjene većeg broja zapisa globalnim izmjenama putem Sustava za podršku. Originalnost/vrijednost. S obzirom na to da o ovoj temi nema dovoljno radova, a nacionalni pravilnik za predmetno označivanje još nije objavljen, rad će biti koristan svima koji se bave održavanjem predmetnog kataloga.