Strateški planovi hrvatskih i inozemnih narodnih knjižnica : sličnosti i razlike - Katavić, Ivana, knjižničarka (Array, 2018)
Cilj. Cilj rada bio je identificirati postojeće i javno dostupne strateške planove narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj te ih međusobno usporediti prema strukturi, a potom i sa strukturom strateških planova odabranih inozemnih narodnih knjižnica. Pristup/metodologija/dizajn. U radu su upotrijebljene metode analize i usporedbe dokumenata strateških planova narodnih knjižnica. Rezultati. Rezultati rada ukazuju na rastući broj javno dostupnih strateških planova narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj u usporedbi s ranijim istraživanjem te dobru strukturu tih istih strateških planova u usporedbi s istovrsnim dokumentima inozemnih knjižnica. Ograničenja. Istraživanje je ograničeno na narodne knjižnice. Praktična primjena. Mogućnosti primjene rezultata istraživanja u oblikovanju strateških planova u narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj. Društveni značaj. Radom se pridonosi transparentnijem poslovanju narodnih knjižnica i jačanju njihove uloge u društvu. Originalnost/vrijednost. Vrijednost je rada u prikazivanju razvoja upravljanja narodnim knjižnicama uz pomoć strateškog planiranja. Rad je ujedno tek drugi rad te vrste u Hrvatskoj.