Informacijske potrebe i informacijsko ponašanje učenika i učenica I. gimnazije u Osijeku pri pretraživanju zdravstvenih informacija - Martinović, Ivana, knjižničarka (Array, 2019)
Cilj je ovog rada odrediti informacijske potrebe i ponašanje učenika i učenica pri traženju zdravstvenih informacija. Metodologija. U istraživanje je uključeno 255 učenika prvog i četvrtog razreda I. gimnazije u Osijeku. Istraživanje je provedeno metodom anketiranja tijekom rujna i listopada 2016. godine. Ovo istraživanje dio je znanstveno-istraživačkog projekta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pod nazivom Istraživanje informacijskog ponašanja mladih pri pretraživanju informacija za zdravlje na mobilnim uređajima. Rezultati. Rezultati istraživanja pokazuju da učenice i učenici I. gimnazije u Osijeku pokazuju interes za mnoge zdravstvene teme. Učenici jednako kao i učenice u posljednjih šest mjeseci imali su potrebu za različitim zdravstvenim informacijama. Učenici i učenice zdravstvenu informaciju smatraju vrlo važnom, a majka je prvi izvor kojem se obraćaju kad traže zdravstvenu informaciju. Vrlo često zdravstvene informacije učenici i učenice traže na internetu. Učenice i učenici izjašnjavaju se da bi više informacija o zdravstveni temama htjeli dobiti u školi te da bi voljeli na raspolaganju imati stručne osobe kojima bi se osobno ili na druge načine besplatno mogli obratiti kad prepoznaju svoju zdravstvenu informacijsku potrebu. Originalnost/Vrijednost. Originalnost ovoga rada ogleda se u činjenici što je prvo istraživanje u okviru informacijskih znanosti u Republici Hrvatskoj koje se bavi zdravstvenim informacijskim potrebama i ponašanjem mladih. Vrijednost rada očituje se u pružanju uvida u informacijsko ponašanje mladih. Praktična primjena. Rezultati mogu poslužiti kao podloga za oblikovanje nastavnih predmeta koji će uključivati zdravstvene teme. Nadalje, rezultati mogu poslužiti kao smjerokaz oblikovanju i unaprjeđenju usluga savjetodavnih službi za mlade.