Narativna medicina : pokušaj rekonstrukcije i zadobivanja identiteta putem osobnog narativa - Rupčić Kelam, Darija (Array, 2018)
Nakana je rada istaknuti i promišljati o razvijanju jedne rasute manjinske tradicije koja razmatra značaj kulturoloških utjecaja na zdravlje i bolesti. Naglasit će se zamršena, složena i suptilna veza bolesti i kulture. Stavljajući naglasak na narativ ili priču, rad će se kritički osvrnuti na postojeći prevladavajući biomedicinski model bolesti i sagledati mogućnost uvođenja i proširivanja postojećeg modela biokulturnim modelom bolesti. U tom se kontekstu javila i potreba valoriziranja osobnih narativa iskustva bolesti u medicini. Tako se razvila i narativna medicina koja pretpostavlja da puko znanstveno znanje i klinička medicinska praksa nisu dostatne u okolnostima pacijentove osobne borbe s bolesti, te prepoznaje, upija i reinterpretira njegovo iskustvo. Očekivani doprinos ovoga rada ići će u smjeru mogućnosti teorijskog i praktičkog utemeljenja i uporišta za takva promišljanja, te pokušaj pluriperspektivnog pristupa zdravlju i bolesti.