Prvi nalaz hrastove mrežaste stjenice (Corythucha arcuata) u Bosni i Hercegovini - Dautbašić, Mirza; Zahirović, Kenan; Mujezinović, Osman; Margaletić, Josip (2018)
U ovome radu opisan je prvi nalaz hrastove mrežaste stjenice (Corythuca arcuata) na području centralne Bosne, na dva lokaliteta. Kako je ovo prvi nalaz ove vrste na području Bosne i Hercegovine, potrebna su dodatna istraživanja biologije i štetnosti ovog insekta. Budući da je ovo strana i potencijalno invazivna vrsta, može se očekivati njeno širenje po teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.
This research is first record of oak lace bug (Corythuca arcuata) in the municipality of Vareš, Bosnia and Herzegovina on two localities. It was found eggs, nymphs and adult insects of oak lace bug on the leaves of sessile oak. Since this is a foreign and potentially invasive species, its spread throughout the territory of Bosnia and Herzegovina can be expected.
Bibliografija: 13 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Hrast kitnjak -- Štetnici -- Strane vrste -- Hrastova mrežasta stjenica -- Zdravstveno stanje šuma; Bosna i Hercegovina