Nova metoda procjene rizika statodinamičkih napora : testiranje i validacija - Bubaš, Marija (Array, 2019)
U ovom priopćenju opisana je metoda za bodovnu procjenu manualnog rada koji uključuje ponavljajuće zadatke, povremenu primjenu sile te nepravilan položaj tijela. Metoda je razvijena na temelju iscrpnog i kritičkog pregleda literature, ali i evaluacije u sklopu vlastitih istraživanja provedenih na različitim radnim mjestima. Osim što sadrži objektivni opis zadataka, ponavljajućih pokreta, sile i položaja tijela, ova metoda uključuje i mogućnost numeričkog izračuna spomenutih aktivnosti, ne zanemarujući njihovo međudjelovanje. Zahtjevi rada (trajanje zadatka tijekom radne smjene, ponavljajući pokreti, primjena sile, položaj tijela i radni uvjeti) prezentirani su bodovima, i to svaki na individualnoj ljestvici koja odgovara uvjetima u praksi. Kako bi se izračunala konačna vrijednost procjene rizika, potrebno je pomnožiti vrijednost dobivenu na ljestvici trajanja zadataka sa zbrojem vrijednosti koje su dobivene na ostalim ljestvicama. Konačna vrijednost ukazuje na potencijalnu preopterećenost, a iskazana je određenom brojkom koja se kasnije može uvrstiti u tablicu pojašnjenja pomoću koje se očitava jedna od moguće četiri razine rizika: zelena, žuta, narančasta ili crvena. U literaturi se upravo razvrstavanje kategorija prema bojama navodi kao učinkovita pomoć uz koju korisnik lakše percipira potencijalni rizik. Ova nova metoda zove se SMART (eng. Scoring Method for Assessment of Repetitive Tasks), a dosad je testirana na 56 radnih mjesta. Iz dobivenih rezultata vidljivo je kako se 23 % aktivnosti može smjestiti u “zeleno” područje, 19 % u “žuto”, 21 % u “narančasto” te 37 % u “crveno”, iz čega se može zaključiti kako je kod čak 77 % procjenjivanih aktivnosti bilo prisutno povećano opterećenje. SMART metoda u fazi je testiranja i validacije za procjenu statodinamičkih napora na raznim radnim mjestima.