Procjena izloženosti na radnom mjestu u dijagnostici profesionalne kožne bolesti : pregled postupaka - Bubaš, Marija (Array, 2018)
Izlaganje alergenima ili nadražujućim sredstvima (iritansima) na radnom mjestu poznati je uzrok nastanka profesionalnog kontaktnog dermatitisa. Procjenjivanje izloženosti ponajprije je područje rada specijaliste medicine rada (i sporta), posebno kada je riječ o utvrđivanju zdravstvenih učinaka izloženosti navedenim štetnostima odnosno dijagnosticiranju profesionalnih bolesti. Ona uključuje identifikaciju štetnosti, karakterizaciju ekspozicije, procjenu učinaka na zdravlje pojedinaca ili skupine radnika. To su koraci koji se mogu koristiti u procjeni rizika ili studijama izloženosti. Često je i vještom stručnjaku utvrđivanje ekspozicije zahtjevno. Stoga je cilj ovog rada dati pregled metoda korištenih u istraživanjima razvoja profesionalnih kontaktnih dermatitisa.