Prevalence of post-traumatic stress disorder, symptomatology and coping strategies among Slovene medical emergency professionals - Oravecz, Robert (Array, 2018)
Studija proučava učestalost stresnih događaja i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) kod profesionalaca u hitnim medicinskim službama, tj. u traumatizirajućem okruženju. Rezultati pokazuju da 7 % ove populacije pati od svih oblika pojavnosti PTSP-a, a više od trećine od nekih simptoma PTSP-a. Nadalje, studija pokazuje da simptomi PTSP-a variraju s obzirom na duljinu staža, razinu obrazovanja, radno mjesto i spol, dok se učestalost ozbiljnog PTSP-a ne razlikuje mnogo s obzirom na pojedine skupine. Većina subjekata ne dobiva nikakvu psihološku potporu iako izražavaju potrebu za takvom potporom. Rezultati ukazuju na potrebu dobro organiziranog i dostupnog programa za utvrđivanje PTSP-a, te za psihosocijalnu i psihoterapijsku pomoć profesionalnim djelatnicima u hitnim medicinskim službama.