Mjerni instrumenti za utvrđivanje stupnja razvijenosti zaštite zdravlja i sigurnosti na radu - Kodrič, Borut (Array, 2018)
Sustav zaštite zdravlja i sigurnosti na radu potrebno je planirati, organizirati, voditi te nadzirati kako bi ga se učinkovitije usmjerilo prema željenoj viziji potpunog izostanka ozljeda i zdravstvenih problema nastalih na radu. Cilj rada je predstaviti koncept i provjera cjelovitoga mjernog instrumenta za utvrđivanje stupnja razvijenosti zaštite zdravlja i sigurnosti na radu (ZZSR) u organizaciji. Opisanim mjernim instrumentom u tome empirijskome istraživanju utvrđena je razvijenost ZZSR-a u 137 slovenskih velikih i srednje velikih poduzeća. Mjerni instrument omogućuje cjelovito proučavanje međusobnih poveznica između menadžmenta ZZSR-a, radnih uvjeta i ekonomske učinkovitosti organizacije. Važan je zaključak istraživanja da je područje izvođenja funkcija menadžmenta ZZSR-a moguće proučavati iz triju perspektiva: perspektive organiziranosti funkcija menadžmenta ZZSR-a, perspektive dokumentiranosti postupaka i perspektive redovitoga praćenja izvođenja mjera ZZSR-a. Mjerni instrument izvorno je i korisno pomagalo kako za kreatore politike ZZSR-a u određenoj državi, vlasnike i menadžere, zaposlene i njihove zastupnike, tako i za stručnjake za ZZSR u poduzeću ili drugoj ustanovi.