Utjecaj primjene norme OHSAS 18001 na poboljšanje performansi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Hrvatskoj - Palačić, Darko (Array, 2018)
Članak sadrži rezultate istraživanja utjecaja primjene zahtjeva norme OHSAS 18001 na poboljšanje performansi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na utvrđenom uzorku metodom ankete pomoću pismenog upitnika. Anketa je po vrsti deskriptivno-analitička, a za ispitanike anonimna i dobrovoljna. Uzorak istraživanja su poslovne organizacije koje primjenjuju normu OHSAS 18001 u trajanju od najmanje tri godine. Cilj empirijskog istraživanja je utvrditi utjecaj primjene norme OHSAS 18001 na poboljšanje performansi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u poslovnim organizacijama koje primjenjuju navedenu normu. Osim osnovnih pokazatelja, performansama zaštite zdravlja i sigurnosti na radu smatra se i 124 zahtjeva norme OHSAS 18001. Zaključci istraživanja temelje se na provedenoj statističkoj analizi rezultata, pri čemu je primijenjena korelacijska i regresijska analiza.