Izvori Šipuševe knjige Temely xitne tergovine - Horvat, Vladimir, filolog (Array, 2018)
Veliko nastojanje zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca za blagostanje Hrvatske i napredak trgovine razvojem kopnenih i vodenih putova svima je poznato i obrađeno u mnogim radovima. Stoga ne začuđuje što je i knjigu Josipa Šipuša Temely xitne tergovine (1796.) Vrhovac dao tiskati u svojoj tiskari. Šipuš se pak pobrinuo da tu temu svestrano prikaže služeći se dostupnim stranim izvorima. U radu su objašnjeni neposredni izvori za Šipuševu knjigu te Šipušev opis stanja gospodarstva u Francuskoj i Velikom Vojvodstvu Toskana.