Demografski slom Hrvatske i Europe - Šperanda, Žarko (Array, 2018)
Obiteljski profil stanovništva Republike Hrvatske bitno se promijenio. Od skladne obiteljske atmosfere uz pravovremenost braka i djece, deagrarizacijom i urbanizacijom obitelj je izgubila tradicionalan izgled. Prihvaćanjem razdvajanja neraskidivosti bračnog čina i rađanja otvara se prostor manipulacijama s plodnošću, kontracepcijom i medicinski pomognutom oplodnjom (MPO). Time je omogućena odgoda braka i rađanja za biološki već neprikladno vrijeme. Stvorena je anti–obiteljska atmosfera. Slične promjene događaju se u većini Europskih zemalja.