The role of deconcentrated state administration in migration and integration affairs : a way forward - Lopižić, Iva (Array, 2018)
Većina se znanstvenih istraživanja u području migracije bavi politikama na državnoj, te odnedavno i europskoj razini; stoga se migracijskim i integracijskim politikama rijetko bavimo iz perspektive državne uprave na teritoriju. Cilj je ovog rada pokušati nadoknaditi taj zaostatak analizom suvremenoga razvoja, uloga i organizacije dekoncentrirane državne uprave, kao i istraživanjem uloge dekoncentrirane državne uprave u migracijskim i integracijskim politikama u nekoliko europskih zemalja. S vremenom se uloga dekoncentrirane državne uprave promijenila, te se ona više ne bavi implementacijom državnih zakona i izravnim pružanjem usluga, već očuvanjem cjelovitosti teritorijalnihjavnih politika, strateškim planiranjem i koordinacijom različitih teritorijalnih aktera u izvedbi javnih poslova. Zadaća je dekoncentrirane državne uprave osigurati učinkovitu i ujednačenu implementaciju državnih politika na cijelom državnom teritoriju. Ta je uloga iznimno važna u području migracije i integracije jer su pripadajuće politike obično osmišljene na razini središnje vlasti, no provode ih različite razine javne uprave pa tako i lokalna samouprava. Istraživanje je pokazalo sve veću važnost dekoncentrirane državne uprave upodručju migracije i integracije. U šest analiziranih država dekoncentrirana je državna uprava preuzela znatnu ulogu u migracijskim politikama, a ta se uloga pokazala implementacijskom ili koordinacijski-strateškom bez obzira na različite institucionalne značajke dekoncentrirane državne uprave. U radu se donose argumenti administrativno-tehničke i interesno-političke prirode za šire uvođenje dekoncentrirane državne uprave u migracijske i integracijske politike.