The multicultural agenda as part of peace and state building in Kosovo : fictional peace or sincere - Istrefi, Remzije (Array, 2018)
U radu se analiziraju načini na koje je multikulturalizam zamišljen kao dio mirovnoga procesa i procesa izgradnje kosovske države u razdoblju nakon sukoba. Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine i intervencije NATO-a, pokušaji međunarodne zajednice da se situacija normalizira odrazili su se u zakonskim i političkim rješenjima. Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a osigurala je zaštitu i promicanje ljudskih prava svih kosovskih građana. Ipak, s obzirom na povrede ljudskih prava i na netrpeljivost koja je vladala među nacionalnim zajednicama, međunarodna im je zajednica bila prisiljena posvetiti veću pozornost.Zakonsku zaštitu nacionalnim zajednicama pruža Ustavni okvir Kosovate ostali zakonski propisi Privremene administrativne misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK-a). Ustavni okvir uveo je zaštitu prava zajednica na Kosovu kako bi izrazio poštovanje svim zajednicama i osigurao im trajni boravak na Kosovu te kako bi prepoznao vrijednost njihovih socio-kulturoloških razlika. Vrlo visoke standarde ljudskih prava zajednicama također su zajamčili dokumenti proizašli iz političkih procesa na kojima se temeljila izgradnja državnosti Kosova. Nakon proglašenja kosovske neovisnosti prava su zajednica stekla status ustavne kategorije. To je uključivalo pravo zastupanja zajednica i pravo na sudjelovanje u javnom životu kao i pravo na ulaganje veta na zakone od značajnog interesa. Uvođenje multikulturalizma kao ustavne kategorije zakonskom zaštitom ljudskih prava označilo je preokret u načinu na koji kosovsko društvo gleda budućnost i suživot u različitostima. No usprkos zakonskim i političkim potezima međunarodnih i kosovskih vlasti, postavlja se pitanje jesu li ti poteziuspjeli omogućiti zajednicama veći doprinos javnom životu u inkluzivnom kontekstu Kosova. Nacionalne su zajednice i dalje podijeljene te ograničeno sudjeluju u javnome životu, dok provedba zakonom zajamčene zaštite njihovih prava i dalje predstavlja izazov.