Biološki i psihosocijalni rizični čimbenici razvoja psihopatije - Sokić, Katarina (2018)
Cilj ovog rada je pružiti pregled nalaza o biološkim i psihosocijalnim rizičnim čimbenicima razvoja psihopatije. Premda etiologija psihopatije nije u potpunosti rasvijetljena, postoje brojna istraživanja koja pokazuju da psihopatija ima snažnu biološku osnovu koja uključuju genetske i biokemijske hipoteze. U konceptualizaciji etiologije psihopatije važno je razmotriti doprinos genetskih i okolinskih utjecaja, zajedno s kognitivnim, emocionalnim i neurološkim korelatima psihopatije. Istraživanja pokazuju da je trajno antisocijalno ponašanje genetski uvjetovano. Djeca s izraženim osobinama bešćutnosti-bezosjećanosti pokazuju brojne emocionalne i kognitivne značajke odraslih psihopata. Nalazi pokazuju povezanost između psihopatskih osobina ličnosti i izrazitog oštećenja u emocionalnoj i stresnoj reaktivnosti što ukazuje da su psihopatske značajke povezane s neurokognitivnim deficitima u emocionalnom učenju. S obzirom na istraživanja koja pokazuju da je roditeljstvo povezano s razvojem psihopatskih značajki kod djece, u radu se analizira i priroda odnosa te smjer povezanosti pojedinih obiteljskih varijabli i roditeljstva (tj. kvaliteta rane veze između djeteta i roditelja, privrženosti, fizičkog kažnjavanja, zanemarivanja djeteta).
The aim of this paper is to provide an overview of findings on biological and psychosocial risk factors related to the development of psychopathy. Although the etiology of psychopathy is not yet well understood, numerous studies showed that psychopathy has a strong biological basis which includes genetic and biochemical hypotheses. In conceptualizing etiology, it is important to consider the relative contributions of genetic and environmental influences to psychopathy, together with cognitive, emotional, and neuroimaging correlates of psychopathy. Children with callous-unemotional (CU) traits show numerous emotional, cognitive, and personality features that are similar to features found in adults with psychopathy. Findings indicate emotion-related dysfunction in the amygdala and orbitofrontal cortex (both important for emotion processing) as possible brain correlates of adult psychopathy. Considering the findings that the parenting is associated with psychopathic features in children, this paper analyzes the nature and the direction of relationship between the development of psychopathic features and some family variables and parenting (i.e. quality of early relationship between a child and a parent, attachment, physical punishment, child neglect) with the development of psychopathic features.
Bibliografija: str. 111-117.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Psihopatija -- Biološki čimbenici -- Rizični čimbenici -- Psihosocijalni čimbenici