Effect of inhalant allergies on voice quality in women - Bonetti, Ana; Visković, Mateja (2018)
Reports of negative influence of inhalant allergies on voice quality in the world are increasingly frequent. In order to evaluate this impact using objective and subjective methods, women with allergies (n = 30) and women without allergies (n= 30) underwent multidimensional assessment consisting of perceptual assessment, Voice Handicap Index – HR (Bonetti and Bonetti, 2013) and acoustic analysis. The results indicate a negative effect of allergies on voice quality, which is measurable as significantly worse VHI-HR results and worse harmonics-to-noise ratio (HNR) in acoustic analysis.
U svijetu se sve češće govori o negativnom utjecaju inhalacijskih alergija na kvalitetu glasa. Kako bi se taj utjecaj ispitao objektivnim i subjektivnim metodama, na ispitanicama ženskog spola s alergijama (n=30) te na ispitanicama bez poznatih alergija (n=30) učinjena je multidimenzionalna procjene kvalitete glasa koja se sastojala od perceptivne procjene, rezultata Indeksa vokalnih teškoća (VHI-HR) (Bonetti i Bonetti, 2013) i akustičke analize. Dobiveni rezultati upućuju na negativan utjecaj alergija na kvalitetu glasa, vidljiv u statistički značajno lošijim rezultatima upitnika VHI-HR te na akustičkom parametru omjera šumnog i harmoničnog dijela spektra (HNR).
Bibliografija: str. 8-9.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Inhalacijske alergije -- Glas -- Perceptivna procjena glasa -- Akustička analiza glasa -- Indeks vokalnih teškoća