Osvrt na Rješenje Ustavnog suda RH br: U-I-4175/2013-pp od 27. VIII. 2013. - Pavlović, Mladen, pravnik (Array, 2018)
Predstečajna nagodba koja je propisana Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (NN 108/12,144/12,81/13, 112/13) podsjeća na nekadašnju izvanstečajnu prinudnu nagodbu pred sudom. Intencija ovog Zakona bila je propisati pravne norme kojima bi se omogućilo hitro i učinkovito saniranje insolventnih, nelikvidnih i prezaduženih gospodarskih subjekata. U tom Zakonu nema naznake da bi takva nagodba bila prisilnog karaktera, ali se tijekom njegove primjene u praksi uočilo da pojedine njegove odredbe upućuju na takvu mogućnost. Zbog toga je došlo do podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti njegovih odredbi Ustavnom sudu RH, koje pojedine sudionike predstečajne nagodbe stavljaju u povoljni položaj te na taj način omogućavaju zloporabe na koje se ukazivalo u podnesenom zahtjevu. Ustavni sud RH u svezi s podnesenim zahtjevom donio je Rješenje pod brojem: U-I-4175/2013-PP od 27. kolovoza 2013. godine kojim je u preliminarnom postupku, uvažavajući djelomično podnesene prigovore dužnika u stečajnoj nagodbi, podneseni zahtjev preoblikovao u prijedlog za ocjenu suglasnosti navedenog Zakona, odnosno pojedinih njegovih odredbi s Ustavom RH, ukinuo je rješenje kojim je bilo određeno zastajanje s postupkom i naložio njegovo bezodložno nastavljanje. Kako je Ustavni sud RH naglasio da je doneseno Rješenje precedentnog karaktera, autor je analizirao zauzeta stajališta Ustavnog suda RH koja su bila temeljem donesenih odluka i došao do spoznaje da je, s obzirom na važnost ove problematike, moglo i trebalo biti doneseno drukčije Rješenje te smatra da isto ne bi trebalo ubuduće imati presedanski karakter.