Sukob interesa članova uprave sportskog dioničkog društva - Brnabić, Ratko (Array, 2018)
U radu se obrađuje pitanje sukoba interesa članova uprave sportskog dioničkog društva. Raspravlja se o širem kontekstu problematike sukoba interesa. Tako se razmatraju odredbe Zakona o sportu te posebice odgovarajuće odredbe Zakona o trgovačkim društvima kojima je uređeno to područje. Pitanje sukoba interesa usko je povezano s odredbama o zabrani sklapanja ugovora sa samim sobom, o zabrani konkurencije, o odobrenju kredita članovima uprave, o dužnosti uprave da vodi poslove društva kao uredan i savjestan gospodarstvenik, ali je u prvom redu uređeno odredbom o sukobu interesa koja je u Zakon o trgovačkim društvima unesena izmjenom tog Zakona iz 2015. godine. Sukob interesa analizira se posebno u kontekstu preporuka našeg Kodeksa korporativnog upravljanja čija je najnovija verzija stupila na snagu 6. I. 2018. godine, a čija dobrovoljna primjena od strane sportskih dioničkih društava ima smisla jer takva društva imaju veliki značaj za lokalnu zajednicu, a i mnogo šire. To se pokazalo i na međunarodnom planu jer sportski klubovi koji su ustrojeni kao dionička društva prihvaćaju pravila „dobrog upravljanja“. Raspravlja se i o pojmu „interesa društva“ koji treba razlikovati od interesa većinskog dioničara, ali svakako i od privatnih, osobnih interesa članova uprave.