Pravni i ekonomski aspekti Pravila UEFA-e o licenciranju klubova i financijskom fair play-u - Medić Musa, Ines (Array, 2018)
Rezultati nadzora koji je 2009. godine nad klubovima provela UEFA pokazali su da više od polovine od ukupno 655 europskih klubova posluje s gubicima. I to ogromnim gubicima, posve nesrazmjernim njihovim financijskim mogućnostima. Tri najveća europska kluba bila su u takvom financijskom rasulu da bi, da su bili tretirani kao ostali poduzetnici, bankrotirali u roku od dvije godine. Kako je to razdoblje koincidiralo s proširivanjem legislativnih ovlasti EU i na pitanja sporta i s fokusom Komisije na „dobrom upravljanju“, već 2010. godine UEFA je predstavila novi Pravilnik o licenciranju klubova i financijskom fair playu. Navedenim se Pravilnikom uvelo poslovanje na „točki pokrića“, kao temelj financijske održivosti europskih klubova, međutim, od samih početaka njegove primjene sporan je njegov odnos s odredbama prava EU o tržišnom natjecanju. U tom limbu Pravilnik egzistira već 8 godina i polako se počinju nazirati stvarni učinci njegove primjene. Pokazalo se, naime, da i pravni i ekonomski učinci nerijetko imaju neočekivani efekt, osobito u kombinaciji s pravom EU. Namjera je autorice u ovom radu detaljno promotriti odredbe Pravilnika kroz različite prizme: odnos s odredbama prava EU, njegove ekonomske učinke, utjecaj na stabilnost i kompetitivnu ravnotežu.