Funding patterns of bibliometrics research - Kokol, Peter (Array, 2019)
Cilj istraživanja predstavljenog u ovom radu bio je identificirati obrasce financiranja istraživanja iz područja bibliometrije kao znanosti koja se brzo širi. Analizirane su informacije o financiranju 8.622 bibliometrijskih radova prikupljenih iz Web of Science, od kojih je 1.786 (20,7%) bilo radova s prijavljenim financiranjem (PRF). Trend u broju PRF-ova u posljednjih pet godina bio je pozitivan. Najproduktivnije zemlje u proizvodnji PRF-a bile su Kina, SAD i Velika Britanija. Iste su zemlje bile i najplodnije u pogledu koliko su puta spomenute u priznanjima za financiranje. Broj PRF-ova objavljenih po zemlji povezan je s OECD-ovim izvješćem o bruto domaćoj potrošnji na istraživanje i razvoj za 2015. Postoji značajna korelacija između broja PRF-ova po zemlji i broja svih bibliometrijskih radova po zemlji. Daleko najplodnija agencija za financiranje bila je Nacionalna zaklada za prirodne znanosti u Kini, a slijede je Europska komisija i Nacionalna zaklada za znanost SAD-a. Predviđanje trenda i smjera istraživanja je najplodnija tema istraživanja u odnosu na postotak PRF-a i stoga najvjerojatnije da će se financirati.