Zatvaranje horizontalnog silosa - postoji li alternativa plastičnoj foliji? - Vranić, Marina (Array, 2019)
Cilj siliranja voluminozne krme je proizvodnja konzervirane krme za hranidbu domaćih životinja. Siliranje podrazumijeva fermentaciju ugljikohidrata, osobito onih topivih u vodi, u kiseline koje krmu konzerviraju i čuvaju u nepromijenjenom obliku do otvaranja silosa. Zatvaranje silosa je zadnji korak u proizvodnji fermentirane krme. Utjecaj pravilnog i pravovremenog zatvaranja silosa na kvalitetu silirane biljne mase je izražen kod siliranja biljne mase u horizontalne silose gdje pokrov treba zaštititi veliku površinu, a time i veliku količinu krme od kvarenja. Kvarenje krme koja se silira nastaje zbog zaostajanja veće količine kisika u biljnoj masi ili naknadnim prodorom kisika u biljnu masu koja se silira. Rezultati produljene aerobne faze ili naknadnog prozračivanja silosa su veći gubitci hranjivih tvari silirane krme, niža konzumacija silaže i niska proizvodnost životinja, mogući zdravstveni problemi životinja te negativan utjecaj na ekonomiku farme. Pokrovi za horizontalne silose moraju zadovoljiti određene standarde kvalitete i moraju dobro prianjati uz biljnu masu. U tu svrhu se najčešće koriste i neprekidno razvijaju nove generacije plastičnih folija. Ograničenja korištenja plastičnih folija za zatvaranje silosa su puno ljudskog rada, moguća oštećenja folija te velike količine plastike koje treba ekološki prihvatljivo zbrinuti. Alternativna rješenja plastičnim folijama za zatvaranje horizontalnih silosa još nisu dala zadovoljavajuće rezultate za širu primjenu u praksi jer njihovo korištenje rezultira nižom hranjivošću fermentirane krme i/ili im je previsoka cijena koštanja u usporedbi s korištenjem plastične folije.