Zatvaranje horizontalnog silosa - postoji li alternativa plastičnoj foliji? - Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Čačić, Ivana (2019)
Cilj siliranja voluminozne krme je proizvodnja konzervirane krme za hranidbu domaćih životinja. Siliranje podrazumijeva fermentaciju ugljikohidrata, osobito onih topivih u vodi, u kiseline koje krmu konzerviraju i čuvaju u nepromijenjenom obliku do otvaranja silosa. Zatvaranje silosa je zadnji korak u proizvodnji fermentirane krme. Utjecaj pravilnog i pravovremenog zatvaranja silosa na kvalitetu silirane biljne mase je izražen kod siliranja biljne mase u horizontalne silose gdje pokrov treba zaštititi veliku površinu, a time i veliku količinu krme od kvarenja. Kvarenje krme koja se silira nastaje zbog zaostajanja veće količine kisika u biljnoj masi ili naknadnim prodorom kisika u biljnu masu koja se silira. Rezultati produljene aerobne faze ili naknadnog prozračivanja silosa su veći gubitci hranjivih tvari silirane krme, niža konzumacija silaže i niska proizvodnost životinja, mogući zdravstveni problemi životinja te negativan utjecaj na ekonomiku farme. Pokrovi za horizontalne silose moraju zadovoljiti određene standarde kvalitete i moraju dobro prianjati uz biljnu masu. U tu svrhu se najčešće koriste i neprekidno razvijaju nove generacije plastičnih folija. Ograničenja korištenja plastičnih folija za zatvaranje silosa su puno ljudskog rada, moguća oštećenja folija te velike količine plastike koje treba ekološki prihvatljivo zbrinuti. Alternativna rješenja plastičnim folijama za zatvaranje horizontalnih silosa još nisu dala zadovoljavajuće rezultate za širu primjenu u praksi jer njihovo korištenje rezultira nižom hranjivošću fermentirane krme i/ili im je previsoka cijena koštanja u usporedbi s korištenjem plastične folije.
The aim of forage ensiling is to produce ensiled forage for feeding domestic animals. Ensiling involves the fermentation of carbohydrates, most commonly water-soluble, into acids that preserve silage until the silo is open. The success in achieving anaerobic conditions in the silo is inversely proportional to the losses of nutrients in the silo. In ensiled forage oxygen results in loss of nutrients, lower silage intake and lower animal production, possible animal health problems, thus a negative impact on farm economics. The silo closure is the last step in fermented fodder production. The effect of proper and timely silo closure on the quality of ensiled forage is particularly evident in horizontal ensiling where the silo cover should protect a large surface, thus a large amount of ensiled forage from being spoiled. Silo cover must meet certain quality standards and must be adhere to the ensiled forage. For this purpose, mostly plastic films are used with new generations constantly developed. Limitations in the use of plastic film are human labour needed, possibilities of plastic damage, no or limited re-use and a need for a disposal of large amounts of plastic in an ecologically acceptable way. Alternative solutions to plastic films for horizontal silo closure have not yet produced satisfactory results for widespread use in practice because of lower silage nutritive value and / or higher costs compared to the use of plastic film.
Bibliografija: 48 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poljoprivredni proizvodi -- Silosi -- Biljna masa -- Skladištenje