Usporedna analiza troškova hrane na reprezentativnom uzorku govedarskih, svinjogojskih i peradarskih gospodarstava iz FADN-a - Juračak, Josip (Array, 2019)
Uvođenjem Sustava poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka (FADN) u Hrvatskoj 2013. godine stvoreni su uvjeti za sustavno praćenje prihoda i rashoda na reprezentativnom uzorku poljoprivrednih gospodarstava. U ovom radu korišteni su podaci za razdoblje od 2013. do 2015. godine, i to za sljedeće tipove gospodarstava: govedarska mliječna gospodarstva (tip MLI), ostala govedarska gospodarstva (tip GOV), svinjogojska gospodarstva (tip SVI) i peradarska gospodarstva (PER). Ustanovljene su statistički značajne razlike između tipova u prosječnim vrijednostima za većinu analiziranih pokazatelja. Prosječni troškovi hrane po uvjetnom grlu statistički se razlikuju i iznose od 5.566 HRK za tip SVI do 7.930 HRK za tip PER. Iako se prosječni udjel troškova hrane za domaće životinje u ukupnim troškovima razlikuje među tipovima gospodarstava, te razlike nisu statistički značajne. No, prosječni udjel vlastite hrane u troškovima hrane za domaće životinje značajno varira, i to od svega 10% (tip PER) do 83% (tip MLI). Troškovi hrane za domaće životinje po UG-u i udjel troškova hrane u ukupnim troškovima nisu korelirani s rezultatom poslovanja gospodarstva. Slaba negativna korelacija utvrđena je između udjela vlastite hrane u ukupnom trošku hrane za domaće životinje i ukupnih pokazatelja gospodarstva: broj UG-a, vrijednost proizvodnje i prodaje, ukupni troškovi i specifični troškovi (-0,277.)