Sadržaj kadmija, žive i željeza u jetri i bubrezima janjadi na području općina Kakanj i Zenica - Muratović, Salko (Array, 2019)
U radu su prikazani rezultati istraživanja opterećenosti teškim metalima na relaciji tlo-biljka-životinja područja Srednje-bosanskog kantona. Istraživanja su obuhvatila analizu sadržaja kadmija (Cd), žive (Hg) i željeza (Fe) u jetrenom i bubrežnom tkivu domaće janjadi. S područja općine Kakanj žrtvovano je 8 janjadi, od kojih su uzeti uzorci tkiva jetre i bubrega, a Zenice 7 janjadi, od kojih su također uzeti uzorci tkiva jetre i bubrega. Sadržaj teških metala (Cd, Hg i Fe) u uzetim uzorcima, utvrđen je na ICP-MS (masena spektrometrija s induktivno spregnutom plazmom), u skladu s evropskim standardima (EN 13805 : 2002, IDT) i (EN 15763, 2009, IDT). Utvrđena srednja količina Cd u uzorcima tkiva jetre s područja općine Kakanj iznosila je 0,115, a Zenice 0,261 mg/kg. Srednja vrijednost količine Cd u uzorcima tkiva bubrega sa područja općine Kakanj iznosila je 0,197, a Zenice 0,476 mg/kg. Sadržaj kadmija je veoma varijabilan na oba lokaliteta. Nije utvrđena statistički značajna razlika između lokaliteta. Općenito, sadržaj kadmija je ispod gornje granice dozvoljene količine prema Direktivi Europske Komisije. Utvrđene količine Fe na oba istraživana lokaliteta su znatno ispod gornje granice dozvoljenih vrijednosti. Na oba lokaliteta u uzetim uzorcima istraživanih tkiva nije utvrđena prisutnost žive.