The volatile compounds composition of the Polish Carpathian goat using HS-SPME-GC/MS - chemometric classification based on age - Gąsior, Robert (Array, 2018)
Radi utvrđivanja hlapljivih sastojaka u mesu poljske karpatske koze uzorci pečenog mišića noge u dvije skupine u dobi od 9 i 12 mjeseci podvrgnuti su plinskoj kromatografiji/masenoj spektrometriji (HS-SPM-GC/MS) mikroekstrakcije čvrste faze prostora glave. Obavljena je raznovrsna statistika uključujući metodu Fisherovog omjera za predselekciju varijabla i analiza glavnog sastojka zajedno s linearnom diskriminantnom analizom. Pronađena su 93 hlapljiva sastojka od kojih je 49 potvrđeno u dva stupca: nepolarni ZB-5MSi i polarni ZB-Wax, dok ih je 5 potvrđeno primjenom autentičnih standarda. HS-SPME-GC/MS analiza zajedno s kemometrijom čini se da je djelotvorno sredstvo za razlikovanje mesa karpatskih koza u dobi 12 i 9 mjeseci. Prva dva glavna sastojka iznosila su 88,8% ukupnog neslaganja. Te su vrijednosti za prva tri glavna sastojka bile 94,6%, a vrijednosti točnosti klasifikacije za obje skupine bile su 100%.