Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka - Vranić, Marina (Array, 2018)
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj duljine provenjavanja krme poluprirodnog travnjaka zajednice Arrhenatheretum medioeuropaeum ruderale na hranidbenu vrijednost fermentirane krme, kvalitetu fermentacije u silosu i biološke parametre hranjivosti fermentirane krme u hranidbi preživača. Prvi otkos biljne mase poluprirodnog travnjaka je provenut na tlu tijekom 0, 3, 6 i 24 sata nakon čega su formirani laboratorijski silosi za svaku duljinu provenjavanja krme odvojeno. Utvrđeno je da se kvaliteta fermentacije u silosu i biološki parametri hranjivosti krme nisu razlikovali između uzoraka fermentirane krme provenute 3 i 6 sati. Provenjavanje krme 24 sata je rezultiralo povećanim udjelom suhe tvari (ST), neutralnih detergent vlakana (NDV), kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0,05), pH vrijednosti, sadržajem fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) i faktora konzumacije za goveda te smanjenim sadržaj sirovih proteina (SP), metaboličke energije (ME), probavljivosti organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost) i faktora konzumacije za ovce. Zaključeno je da provenjavanje biljne mase poluprirodnog travnjaka prije siliranja tijekom 24 sata za parametre kvalitete fermentacije u silosu i biološke parametre kvalitete fermentirane krme ima značajnih prednosti u odnosu na direktno siliranje biljne mase bez provenjavanja ili provenjavanje prije siliranja tijekom 3 ili 6 sati.