Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja - Ivanković, Maroje (Array, 2018)
Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (mase prosječno 59,35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75,29 : 74,30) i deblju ljusku (0,44 : 0,43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja su s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u kaveznom u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u slobodnom uzgoju.