Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja - Kurtović, Katarina (Array, 2019)
Pšenica (Triticum aestivum L.) je jedna od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Nakon žetve, sprema se u skladišta u kojima ostaje do trenutka prerade u mlinske proizvode. Dokazano je, da je kakvoća pšenice nešto slabija odmah nakon žetve i da je potrebno da pšenica određeno vrijeme ostane uskladištena. To razdoblje koje se još naziva i posliježetveno dozrijevanje, traje različito za različite sorte. Tijekom tog razdoblja ali i tijekom skladištenja zrna pšenice do prerade, određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na proteine, ugljikohidrate, lipide, hektolitarsku masu, svojstva mljevenja i reološka svojstva. Cilj ovog rada je korištenjem znanstvene literature prikazati koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od uskladištenja do početka prerade.