Osjetljivost tla na propuštanje onečišćivača i ranjivost podzemne vode na onečišćenje u nizinskom području Međimurske županije - Vidaček, Željko (2019)
U ovom radu o osjetljivosti tla na propuštanje onečišćivača i ranjivosti podzemne vode na onečišćenje s površine tla, korišten je dio rezultata petogodišnjih istraživanja nizinskog područja Međimurske županije, Vidaček i sur. 2008. U donjem dijelu Međimurja ima najviše obradivih površina. S agroekološkog gledišta, to su površine potencijalno visokog stupnja onečišćenja agrokemikalijama. Kvartarne sedimente pokrivaju automorfna i hidromorfna tla različite teksture, strukture i propusnosti za vodu. Vodonosni horizont nizinskog područja županije se sastoji od dobro granuliranog šljunka s različitim postotkom pijeska. Od ukupno 42.893,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, nalazimo sljedeće klase osjetljivosti tla na potencijalno propuštanje onečišćivača u podzemnu vodu: tla II. klase slabe osjetljivosti 1.496,5 ha, tla III. klase umjerene osjetljivosti 6.157,6 ha i tla IV. klase jake osjetljivosti 20.311,9 hektara. Vidi kartu u prilogu na kraju teksta. Najplići otvoreni vodonosni horizont je u nizinskom području županije jako ranjiv na onečišćenje s površine tla. Godišnje izmjerene količine procijeđene vode iz lizimetara, sa ili bez onečišćivača u pet godišnjem razdoblju, variraju od 75,8-281,5 mm. Količine ispranog mineralnog dušika su najveće u natapanju nasada jabuka 13,5 do 47,7 kg N/ha. Pri uzgoju ratarskih kultura, dominantno kukuruza, te vrijednosti variraju u vrlo širokom rasponu od 7,2 kg N/ha do 30,5 kg N/ha.
This work on soil sensitivity to leaching of pollutants and groundwater vulnerability to pollution is a part of a five-year research on the lowland area of Međimurje County by Vidaček at all 2008. In the lower part of Međimurje most of the land is arable. From the agroecological point of view, these are areas of potentially high degree of pollution by agrochemicals. Aquifers are covered by automorphic and hydromorphic soils of different texture and water permeability. The aquifer horizon consists of well-grained gravel with different percentage of sand. Of the total area of gross 42,893.5 hectares, we have the following soil sensitivity classes to potentially contaminate groundwater: soil of II. classes of weak sensitivity 1,496.5 ha, soil of III. moderate sensitivity classes, 6.157,6 ha and soil of IV. high sensitivity class, 20,311.9 hectares. See a map at the end of the text. The shallowest open water horizon in the lowland area of the county is highly vulnerable to pollution from the surface of the soil. Annual measured quantities of leached water from lysimeter in the five year period vary from 75.8 to 281.5 mm. Quantities of leached mineral nitrogen are the highest in apple plantation 13.5 to 47.7 kg N / ha. When cultivating field crops, predominantly corn, these values vary in a very wide range of 7.2 kg N / ha to 30.5 kg N / ha.
Bibliografija: 9 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Tlo -- Podzemne vode -- Onečišćenje -- Mineralni dušik -- Lizimetri