Zemljišni i biljno proizvodni uvjeti za natapanje poljoprivrednih kultura u Krapinsko zagorskoj županiji - Vidaček, Željko (Array, 2019)
U krapinsko zagorskom kraju sve su češće pojave manjka oborina i vode u tlu za normalan rast i razvoj usjeva. U cilju primjene natapanja i intenzivne poljoprivredne proizvodnje , u članku analiziramo u prvom redu sadašnju i potencijalnu pogodnost poljoprivrednog zemljišta za natapanje do 500 m.n.m., nagiba terena 0-16%, ukupno neto površine 50.075 ha, zatim stanje posjeda-poljoprivrednih gospodarstava i mogućnosti izbora kultura. Poljoprivredne površine županije obuhvaćaju oko 58 % teritorija. Obrađuje se oko 50%. U privatnom vlasništvu je oko 99%. Osnovno obilježje poljoprivrednih gospodarstava je usitnjenost i rascjepkanost posjeda. Od zasijanih kultura prevladavaju žitarice (71%), krmno bilje (16,8%), krumpir (8,2%), povrće (4%), dok je pod ugarom i neobrađenih oranica i vrtova oko 3% poljoprivredne površine. U 2016. godini je natapano 19,35 hektara ratarskih i povrtnih kultura i voća na 51 ARKOD parceli i u 29 gospodarstava. Prema utvrđenom stupnju pogodnosti tla za natapanje i nagibu terena, preporučamo po načelu intenzivne poljoprivrede agro ili/i hidrotehničke mjere uređenja poljoprivrednog zemljišta, okrupnjavanje posjeda, tržišno održivi izbor poljoprivrednih kultura i odgovarajuće načine gospodarenja-korištenja poljoprivrednog zemljišta s natapanjem.