Utjecaj veličine obradive površine na broj sati i snagu traktora u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima - Zimmer, Domagoj (Array, 2019)
U radu je istraživan utjecaj veličine obradive površine na stupanj iskorištenja, broj sati rada tijekom godine i na ukupnu snagu traktora za deset obiteljskih gospodarstava. Obiteljska gospodarstva koja raspolažu s većom obradivom površinom znatno bolje iskorištavaju poljoprivredne agregate, posebice traktore B kategorije, dok je istodobno iskorištenje traktora A kategorije znatno manje. Kod traktora kategorije A koeficijent korelacije iznosi r = 0,16, a determinacije R² = 0,0269, kod B kategorije r = 0,82, odnosno R² = 0,6859. Koeficijenti za kategoriju C nisu izračunati zbog premalog broja podataka. Utjecaj veličine obradive površine na potreban broj radnih sati traktora definiran je koeficijentom korelacije traktora za A kategoriju r = 0,22 i koeficijentom determinacije R2 = 0,0513, za B kategoriju je iznosio r = 0,83 i R2 = 0,6936 dok zbog malog broja podataka C kategoriju nije bilo moguće statistički obraditi. Kod utjecaja veličine obradive površine na ukupnu snagu traktora koeficijent korelacije iznosi r = 0,86. Koeficijent determinacije za istraživana obilježja iznosi R² = 0,7488.