Proizvodnja voćnog i loznog sadnog materijala u 2017. godini u Hrvatskoj - Brus, Krunoslav (Array, 2018)
Proizvodnju voćnog i loznog poljoprivrednog sadnog materijala u 2017. godini za stručni nadzor Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo, Zavodu za sjemenarstvo i rasadaničarstvo prijavilo je 60 rasadnika voćnih sadnica i 15 rasadnika loznih cijepova. Ukupno je prijavljeno 4.394.442 voćnih sadnica i 3.057.226 loznih cijepova, što predstavlja blagi porast količine proizvodnje voćnog i loznog sadnog materijala. Ukupno su u proizvodnji 31 voćna vrsta i 69 sorti vinove loze. U prijavljenoj strukturi proizvodnje voćnih sadnica najviše su zastupljene jabuke sa 36,01 % i lijeska sa 20,11 %, a zatim masline (6,42 %), kruške (5,76 %), višnje (4,68 %), trešnje (3,82 %), šljive (3,65 %), itd. Od ukupne prijavljene količine voćnih sadnica 15 % su sadnice certificirane kategorije, dok je od ukupne prijavljene količine loznih cijepova certificiranih 54 %.