Gljive povezane s truleži plodova pitomog kestena, s prvim nalazom Gnomoniopsis smithogilvyi u Hrvatskoj - Ivić, Dario (Array, 2018)
Trulež plodova pitomog kestena uzrokovana parazitskim gljivama može predstavljati značajan problem u plantažnoj proizvodnji te kulture. Tijekom 2018. godine, jaka pojava truleži plodova kestena zabilježena je u mješovitoj plantaži pitomog kestena i oraha u okolici Našica. U nasadu je sakupljeno 78 plodova (sorte Bouche de Betizac, Marsol i Maraval), među kojima su laboratorijskim pregledom u njih 63 utvrđeni simptomi truleži jezgre. Iz svih simptomatičnih plodova izolirane su gljive. Kombiniranom identifikacijom na temelju morfologije i analize sekvenci ITS1-5.8S-ITS2 ribosomske DNA, gljive iz simptomatičnih plodova determinirane su kao Gnomoniopsis smithogilvyi, Neofusicoccum parvum, Botryosphaeria dothidea, Diaporthe eres i Fusarium proliferatum. Vrsta G. smithogilvyi utvrđena je u 47 od 63 ploda (75 %), nakon koje su po zastupljenosti slijedile B. dothidea (11/63 ploda, 17 %), N. parvum (10/63 ploda, 16 %), D. eres (3/63 ploda, 5 %) i Fusarium sp. (1/63 ploda, 1,6 %). U 45 plodova utvrđena je samo jedna vrsta gljive, po dvije vrste nađene su u 11 plodova, a po tri vrste gljive u sedam plodova. Sve gljive utvrđene su na plodovima pitomog kestena u Hrvatskoj po prvi puta. Među njima ističe se prvi nalaz G. smithogilvyi, patogena koji u proteklih nekoliko godina uzrokuje velike štete na plodovima kestena u Europi.