Narrative as a term in narratology and music theory - Narančić Kovač, Smiljana; Kovač, Iva, glazbenica (2019)
The paper compares the term narrative as it is used by narratologists, and as it is used by music scholars, to establish whether these two disciplines use the term in the same way, or as two homonyms. Narratological studies in medium-specific models of narratives apply the term to different kinds of discourses, i.e. different media. Music theoreticians and musicologists consider its application in music scholarship with a theory of the musical narrative in view. This analysis shows that in the general theory of the narrative the concept includes both story and discourse, based on the referentiality of the discourse, which necessarily evokes a storyworld. Narratologists generally find music to be incapable of producing a narrative in this sense. Musicologists and theoreticians of music generally acknowledge the limitations of the referentiality of musical discourse, yet they often discover specific, usually abstract, narrative meanings there. Therefore, despite common starting points and principles, the two disciplines use the term narrative to denote two different concepts, which results in two homonymous terms.
U radu se uspoređuje termin pripovijed (narrative) kako ga razumiju naratolozi i kako ga razumiju teoretičari glazbe i muzikolozi. Cilj je rada utvrditi javlja li se on u dvjema teorijskim disciplinama na isti način, kao jedinstven termin, ili je riječ o dvama homonimima. Naratološke studije medijski osjetljivih modela pripovijedi primjenjuju taj termin na različite vrste diskursa, tj. nalaze ga u različitim medijskim manifestacijama. Glazbeni teoretičari i muzikolozi razmatraju njegovu primjenu u glazbi te nastoje uspostaviti teoriju glazbene pripovijedi. Usporedba upotrebe termina pokazuje da u općoj naratologiji pojam pripovijedi obuhvaća i priču i diskurs te da se zasniva na referencijalnosti diskursa, koji nužno priziva pričosvijet (storyworld). Naratolozi drže da glazba ne može proizvesti pripovijed u tom smislu. Muzikolozi uglavnom prihvaćaju mišljenje o ograničenoj referencijalnosti glazbenoga diskursa, ali u njemu ipak nalaze specifična, često apstraktna pripovjedna značenja. Stoga, usprkos zajedničkim polazištima i načelima, dvije se discipline terminom pripovijed služe kako bi označile dva različita pojma, što dovodi do pojave homonima.
Bibliografija: str. 577-578.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Glazbena teorija -- Naratologija -- Stručna terminologija