Refleksije uz Truhelkinu knjigu o ženi, ptici i kući od mašte Pipo i Pipa - Šarančić Čutura, Snežana (2019)
Polazeći tragom kritičkoga osvrta Slobodana Ž. Markovića o Truhelkinu romanu Pipo i Pipa(1923.), u ovome radu pozornost je usmjerena na nekoliko analitički izazovnih točaka navedenoga djela: k pitanju sentimentalnosti, dinamičnosti naracije, posredovanih ideja i životnih vrjednota (o ženskome identitetu i sudbini; o načelu dobrote, milosrđa i darivanja; o sanjarenju; o odnosu djetinjstva i starosti; o usamljenosti i samoći; o odnosu čovjeka i životinje; o književnosti), te semantici i simbolici odabranih segmenata. Iako je, posebice u usporedbi sa Zlatnim dancima (1918.), Pipo i Pipa kritički marginalizirana knjiga, u radu se nastoji interpretirati i aktualizirati kao intrigantna i za razumijevanje opusa Jagode Truhelke i za pronicanje u povijesne, poetičke, žanrovske, stilske i idejne smjerove hrvatske dječje književnosti.
The paper attempts to contribute to the contemporary readings of Pipo i Pipa [Pipo and Pipa] (1923) by Jagoda Truhelka. After tracing one of the critical texts from the Serbian academic context, attention is paid to several analytically and interpretatively challenging topics, including: sentimentality, narrative dynamism, the system of ideas and values (on women’s identity and destiny; on the principles of goodness, mercy and giving; on loneliness and fantasy; on the relationship between childhood and being old; on the relationship between people and animals; on literature), and on the semantics and symbolism of certain structural aspects. Compared to Zlatni danci [The Golden Days], however, this book by Truhelka has been critically marginalised; it is intriguing both in efforts to understand other literary works by Truhelka, and to understand the historical, poetic, genre-related, stylistic, and conceptual trends in the development of Croatian literature for children.
Auf den Spuren der kritischen Rückschau von Slobodan Ž. Marković zu Truhelkas Roman Pipo und Pipa (1923) liegt der Fokus dieser Arbeit auf einigen Aspekten des Werks, die bei der Analyse eine Herausforderung darstellen, wie etwa die Frage der Sentimentalität, die Dynamik der Erzählung, das System vermittelter Ideen und Lebenswerte (über die Identität und das Schicksal der Frau; über das Prinzip der Güte, Barmherzigkeit und des Gebens; über die Träumerei; über das Verhältnis zwischen Kindheit und Alter; über Einsamkeit und Alleinsein; über das Verhältnis zwischen Mensch und Tier; über Literatur), sowie Semantik und Symbolik der ausgewählten Segmente. Obwohl Pipo und Pipa im Vergleich mit beispielsweise Zlatni danci [Die goldenen Tage] (1918) aus literaturkritischer Sicht marginalisiert wurde, wird in dieser Arbeit versucht den Roman zu aktualisieren und zu interpretieren als ein Werk, das sowohl für das Verständnis von Truhelkas Opus intrigiert, als auch für Einsichten in die geschichtlichen, poetischen, stilistischen, ideellen und gattungsbedingten Richtungen der kroatischen Kinder- und Jugendliteratur.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 315-318.
Sažetak ; Summary ; Zusammenfassung.
Keywords: Pipo i Pipa; Hrvatska književnost -- Dječja književnost -- Kritička percepcija; Truhelka, Jagoda