Fenotipska obilježja križevačke kukmaste kokoši - Meštrović, Marija, inženjerka agronomije; Janječić, Zlatko; Bedeković, Dalibor; Duvnjak, Gordana (2019)
Križevačka kukmasta kokoš nastala je u osamdesetim godinama 20. stoljeća selekcijskim radom na domaćim kokošima uzgajanim u Kalničkom prigorju, koje je karakterizirala osrednja kukmica te srednje teško tijelo. Te su kokoši planski križane s pijetlovima pasmine Orpington. Do današnjeg vremena nisu provedena znanstvena istraživanja kako bi se dobile spoznaje o njihovim fenotipskim i proizvodnim karakteristikama pa je stoga cilj ovog istraživanja bio utvrditi vrijednosti tjelesnih mjera kokoši i pijetlova te odrediti izgled i kakvoću jaja kako bi se moglo započeti s izradom pasminskog standarda potrebnog za njezino priznavanje kao autohtone pasmine kokoši. U istraživanje su bile uključene kokoši i pijetlovi s četiri obiteljska gospodarstva na području grada Križevaca. Utvrđena je boja perja, nogu i podušnjaka kod životinja u dobi od šest mjeseci i godinu dana te su iste izvagane, a provedeno je i mjerenje vrijednosti za još deset tjelesnih mjera. Prikupljena su i kokošja jaja kako bi se utvrdile vrijednosti mase jaja, čvrstoće ljuske, udjela žutanjka, bjelanjka i ljuske te utvrdila boja žutanjka. Križevačka kukmasta kokoš je skladnog tijela kvadratnog oblika i bujnog perja žute boje obrubljenog tamnom gotovo crnom bojom. Glava je srednje veličine, na njoj se nalazi kukmica narančasto-žute boje kod pijetlova, a crno-smeđe kod kokica. Tjelesne mase pijetlova u dobi od 6 i 12 mjeseci u prosjeku su iznosile 2,33 i 2,95 kg, a kod kokoši u istoj dobi 2,06 i 2,71 kg.
Križevci crested hen was created in the 1980s through selective work on domestic hens grown in Kalnik hills, which was characterized by crest and medium-hard body. These hens were crossbred with Orpington breed roosters. Until now, there have not been any scientific researches to gain knowledge about their phenotypic and production characteristics. Therefore, the aim of this study was to determine the values of physical measures of hens and roosters and the appearance and quality of eggs in order to start creating breed standards required for its recognition as a native breed of hens. The study involved hens and roosters from four family farms in the town of Križevci. The color of feathers, legs and ear lobe in animals aged between six months and one year was determined and animals were weighed. Values of ten body measurements were recorded. Eggs were collected to determine egg mass, shell thickness, the share of egg yolk, albumen and shell, and color of albumen. Križevci crested hen has a harmonious square shaped body and lavish black bordered yellow feathers. The head is of medium size, there is a crest with orange-yellow color in roosters and black-brown in hens. The mean body mass of roosters aged 6 and 12 months was 2.33 kg and 2.95 kg, and in hens of the same age 2.06 kg and 2.71 kg, respectively.
Znanstveno stručni simpozij Peradarski dani, Šibenik, 13.-16.5.2015.
Bibliografija: 7 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Kokoši -- Križevačka kukmasta kokoš -- Fenotipovi