Utjecaj porodne mase na dnevni prirast prasadi visokoplodnih krmača - Škorput, Dubravko; Dujmović, Zrinko; Luković, Zoran, agronom (2019)
Legla visokoplodnih krmača često karakterizira varijabilnost porodnih masa prasadi i češća pojava lagane prasadi manje vitalnosti, što može negativno utjecati na proizvodne pokazatelje prasadi u kasnijim fazama uzgoja. Stoga je cilj rada bio utvrditi utjecaj porodnih masa prasadi na farmi visokoplodnih krmača na dnevne priraste prasadi u laktaciji i uzgoju. U istraživanje je bilo uključeno 296 prasadi iz prasenja 25 krmača hibridne linije Pen Ar Lan u razdoblju između prosinca 2014. i siječnja 2015. Analiziran je prosječni dnevni prirast prasadi od rođenja do kraja razdoblja uzgoja u dobi od 83 dana. Porodna masa značajno je utjecala na dnevne priraste prasadi tijekom laktacije i uzgoja. Prasad koja je pripadala razredima manjih porodnih masa imala je značajno manje dnevne priraste u odnosu na prasad koja je pripadala razredima s većim porodnim masama. Dobiveni rezultati upućuju na potrebu poduzimanja mjera s ciljem smanjenja broja avitalne prasadi manjih porodnih masa prasadi kako bi se omogućilo bolje preživljavanje i zadovoljavajući rast prasadi iz legala visokoplodnih krmača.
Litters from high prolific sows are characterised by the variability of birth weights of piglets and higher frequency of light and avital piglets, which can negatively affect production results of piglets in following production stages. The aim of the paper was to determine effect of birth weights of piglets from farm with high prolific sows on average daily gains of piglets in lactation and nursery phase. The study included 296 piglets from 25 sows of Pen Ar Lan hybrid lines farrowed between December 2014 and January 2015. The focal variable was average daily gain of piglets from birth to the end of nursery phase. Birth weight had significant effect on daily gains of piglets during lactation and nursery phase. Piglets from the classes with lower birth weights had significantly lower average daily gains in analysed period compared to piglets with higher birth weights. Results obtained in this study show the necessity of reducing the number of avital piglets with low birth weights in order to enable higher survival rate and optimal growth rate of piglets from litters of high prolific sows.
Bibliografija: 16 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Krmače -- Porodna masa -- Prasad -- Dnevni prirast