Analiza porijekla banijske šare svinje - Škorput, Dubravko; Klišanić, Vedran; Menčik, Sven; Mahnet, Željko; Karolyi, Danijel; Luković, Zoran, agronom; Salajpal, Krešimir (2019)
Genetska raznolikost unutar autohtonih pasmina svinja se smanjuje kao posljedica smanjenja veličina populacija. Stoga se posljednjih godina posebna pozornost pridaje očuvanju genetske raznolikosti takvih pasmina. Cilj istraživanja bio je utvrditi genetsku raznolikost banijske šare svinje koristeći podatke o porijeklu životinja. Podaci o porijeklu sadržavali su 721 zapis o porijeklu svinja banijske šare pasmine u razdoblju od 2010 do 2017. godine. Referentna populacija sadržavala je sve životinje iz porijekla. Kvaliteta i cjelovitost pedigrea utvrđena je korištenjem slijedećih parametara: prosječni maksimalni broj generacija praćenih unatrag, prosječan broj punih generacija, te prosječan broj ekvivalentnih generacija. Genetska raznolikost populacije opisana je slijedećim parametrima: prosječni koeficijent uzgoja u srodstvu (F), stopa promjene koeficijenta uzgoja u srodstvu (ΔF), efektivna veličina populacije (Ne), prosječna srodnost u populaciji, te efektivni broj začetnika (Nef). Genetski intervali za četiri selekcijska puta izraženi su kao prosječna dob roditelja u trenutku rođenja potomaka. Prosječni maksimalni broj generacija iznosio je 2,47, prosječan broj punih generacija 1,50, dok je prosječni broj ekvivalentnih generacija iznosio 2,00. Prosječni koeficijent uzgoja u srodstvu iznosio je 3,68%, a stopa promjene uzgoja u srodstvu 1,74% po generaciji. Prosječna srodnost u populaciji iznosila je 9,32%, dok je efektivna veličina populacije iznosila 28,81. Prosječno trajanje generacijskog intervala iznosilo je 2,17 godine. Rezultati analize porijekla pokazali su potrebu za ulaganjem dodatnih napora kako bi se očuvala genetska raznolikost unutar populacije banijske šare svinje. Tome može pridonijeti plansko sparivanje životinja te primjena selekcije s optimiziranim doprinosom.
Genetic diversity of local and autochthonous populations of pigs is contracting due to reduced population sizes of such populations. In recent decades special attention is given to the preservation of genetic diversity of local and autochthonous populations of pigs. The aim of this study was to estimate the genetic diversity and breed structure of BS pig breed using pedigree data. Complete pedigree file contained 721 animals of Banija spotted pig. The reference population contained all pigs born between 2010 and 2017. Quality and integrity of the pedigree information were evaluated by the following parameters: by the average number of maximum generations traced back, the average number of full generations, and the average number of complete equivalent generations. Genetic diversity of the population was described by the following parameters: average inbreeding coefficient (F), inbreeding rate (ΔF), effective population size (Ne), average relatedness, and effective number of founders (Nef). Generation intervals for four selection paths were expressed as average age of parents when the offspring were born. The average maximum number of generations was 2.47, average number of full generations was 1.50, while average number complete equivalent generations was 2.00. The inbreeding coefficient obtained by pedigree analysis was 3.68%. The inbreeding rate per generation was 1.74% and effective population size was 28.81. Average generation interval was 2.17 years. Results of the genetic diversity analysis by the pedigree data showed that further efforts in conservation of Banija spotted pig breed should be focused on the creating mating schemes with a goal to control of the rate of inbreeding and further loss of genetic diversity.
Bibliografija: 16 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Svinje -- Banijska šara svinja -- Porijeklo -- Genetska raznolikost