Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine - Lukšić, Božica (Array, 2019)
Cilj istraživanja bio je utvrditi i ocijeniti kemijski sastav uzoraka kukuruzne silaže (KS) (n=130) s 48 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kontinentalne Hrvatske, većih proizvođača mlijeka. Uzorci KS su analizirani tijekom 2013. i 2014. godine, a obzirom na porijeklo, podijeljeni su u 3 skupine: (i) istočna (I), (ii) sjeverozapadna (SZ) i (iii) središnja (S) Hrvatska. Obzirom na sadržaj dostavne suhe tvari (ST), u uzorcima KS je NIR spektroskopijom procijenjen sadržaj korigirane ST (KST), sirovih proteina (SP), škroba, neutralnih detergent vlakana (NDV), organske tvari (OT), metaboličke energije (ME), fermentirajuće metaboličke energije u ME (FME/ME), kiselost (pH vrijednost) i probavljivost OT u ST (D-vrijednost). Rezultati istraživanja ukazuju na prosječan visoki sadržaj ST analiziranih uzoraka KS (389,29 g ST kg-1 svježeg uzorka), poželjan sadržaj škroba (336 g kg-1 ST) i ME (11,5 MJ kg-1 ST) te visoku D-vrijednost (73,7 %). Utvrđen je signifikantno viši udio ST (P<0,01), KST (P<0,05), ME (P<0,01), FME (P<0,05) a niži udio SP (P<0,001) KS analiziranih 2013. u usporedbi s 2014. godinom. Prosječan sadržaj ST regije SZ je 2014. godine bio veći u usporedbi s regijom S (P<0,05). Za ostale kemijske parametre između regija, godina proizvodnje i unutar regija nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0,05). Zaključeno je da vrijednosti kemijskih parametara analiziranih uzoraka KS ukazuju na visoku hranidbenu vrijednost te nisku varijabilnost kvalitete između godina proizvodnje, OPG-a i regija RH uključenih u istraživanje.