Zahtjevi poslodavaca o komunikacijskim vještinama iz perspektive studenata - Božić Lenard, Dragana (Array, 2019)
Internacionalizacija i visoka razina konkurentnosti odlike su suvremenoga tržišta rada. Zbog svakodnevnih radnih izazova i zahtjeva stručno znanje inženjera elektrotehnike i računarstva više nije dovoljno; kako bi odgovorili izazovima tržišta rada, inženjeri moraju razvijati komunikacijske vještine. Cilj je ovoga rada bio ispitati mišljenja studenata o zahtjevima budućih poslodavaca glede posjedovanja komunikacijskih vještina. U anonimnome je istraživanju sudjelovalo 99 studenata Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, a rezultati su obrađeni programom za statističku obradu SPSS-om. Rezultati pokazuju da studenti očekuju vrlo zahtjevne poslodavce za koje smatraju da će tražiti aktivnoga slušatelja, profesionalizam, poštivanje e-bontona, jezičnu korektnost, izvrsno baratanje standardnom varijantnom hrvatskoga i naprednom razinom engleskoga jezika te suvereno vladanje prezentacijskim vještinama. Spomenuti rezultati upućuju na potrebu implementiranja specijaliziranih kolegija na kojima će se razvijati komunikacijske vještine, ali i revidiranje trenutnih stručnih kolegija na kojima će se, različitim projektnim zadacima, raditi na usavršavanju vještina kojima će studenti biti konkurentni na tržištu rada.